Nieuwtjes

Er komt een groot onderzoek naar een nieuwe vorm van energie, genaamd Donkere energie. De onderzoekers van de VU Amsterdam en FOM zijn de proefopstelling nu aan het opbouwen hoewel er nog wel wat bouwcomplicaties zijn. Donkere energie is moeilijk te bewijzen en proeven mee op te zetten, omdat het een zogenaamde ‘kameleon-interactie’ aangaat. Donkere energie vindt alleen plaats in een vacuüm en vandaar dat door de zon en andere invloeden van planeten en sterren invloed hebben op deze energie. De proefopstelling bestaat uit onder andere een antitrilling systeem. De platen zijn zo gevoelig dat bewegingen tot op een picometer meetbaar zijn. Dit is 0,000000001 cm, oftewel 1*10-9cm. De opwekking van energie wordt niet gemeten maar nu is het onderzoek nog gaande naar deze kameleon-interactie. Door de dichtheid van het vacuüm te veranderen gaan ze trachten deze interactie te meten. De gevoelige sensoren zijn aanwezig, maar voorlopig geeft het bouwen van de proefopstelling nog problemen op verschillende vlakken. Maar als we later misschien rendabel energie kunnen opwekken uit deze donkere energie zou dat een super bron zijn van duurzame energie. Aanbiedingen van buitenaf zijn tot zo ver bekend nog niet gedaan.

Desertec

Herinnert u zich het project in 2009 nog? Het is het project Dessertec. Dit project was een grote zonne-energie plantage in de woestijn van Noord-Afrika. Het probleem is dat in deze gebieden problemen voordoen dat de investeerders zich aan het terugtrekken zijn. Eerst waren meerdere van deze investeerders bereidt in 40 jaar ongeveer €400 miljard te investeren. Consultancybureau Roland Berger doet er nu alles aan om nieuw leven in het project te blazen, want hij is er van overtuigd dat de wereld behoefte heeft aan een grote opwekker van hernieuwbare energie. Door volop personeel te sturen hoopt hij weer investeerders te trekken en meer van dit soort projecten te inspireren.

Huizen iIsolatie

NMU (Natuur en Milieufederatie Utrecht) Hebben een onderzoek gedaan naar oude woningen en de mogelijkheid om deze energie neutraal te kunnen maken. Uit het onderzoek blijkt dat het mogelijk moet zijn om zelfs oude woningen met de huidige technieken volledig energie neutraal te maken. Er werden meerdere huizen verbouwd en onderzocht. Voor elk huis moest een speciaal aangepast plan opgezet worden natuurlijk want elk huis bevindt zich in een andere situatie. Het doel wordt om in 2020 minstens 50.000 woningen verbouwd te hebben naar energie zuinigere woningen. Door te investeren in isolatie en door van energie overstappen gebruik te maken moet het mogelijk zijn om veel geld te besparen voor de consumenten zelf en zo ook de investering terug te verdienen.

Aardwarmte voor kassen

De glastuinbouw moet worden gestimuleerd om op aardwarmte te gaan draaien, zegt landbouworganisatie LTO Nederland. De kassen verwarmen hun kassen nu nog met aardgas. Let wel, elke druppel gas wordt ten volle benut zoals opwekking van energie en de opslag van de warmte die vrijkomt en CO2 die vrijkomt om te injecteren in kassen, er wordt volop bezuinigd. Toch, nu in Groningen de gaskraan afgeknepen wordt, moet er toch iets gaan veranderen als Nederland niet afhankelijk wil worden van Rusland voor aardgas. Het idee werkt, maar kan nog niet ingezet worden in Nederland. Dit komt, omdat er vanaf de tuinders niet genoeg eigen vermogen is, om de installaties te kunnen financieren. Omdat de kosten niet gedekt kunnen worden zijn banken ook niet bereidt te investeren in deze ontwikkeling. Misschien dat in de toekomst er meer mogelijk wordt op het gebruik van aardwarmte.