In Nederland, namelijk in Amsterdam-Noord, bevindt zich het zwembad dat een half jaar geleden op de zwembadbeurs Piscine Global in Lyon tot mooiste van de wereld is gekozen. Dit is een enorme eer, maar terecht. Eerder dat jaar ontving het Noorderparkbad de Amsterdam Architectuurprijs. Het zwembad is in 2015 op de plek van het voormalige Floraparkbad gebouwd en dat is meteen groots aangepakt. Niet alleen de architectuur en kunstuitingen zijn bijzonder, ook de energiebesparende maatregelen en de sociale functie.

Het Noorderparkbad past perfect in het landschap eromheen

Bij de groene omgeving van het Noorderpark sluit het gebouw van hout, glas en steen met glooiende en strakke vormen geruisloos aan. Het komt rustig en verwelkomend over. Hieraan dragen de bijzondere metalen cascades in theatrale gordijnvorm zeker bij. In de winter zie je glinsterende ijskristallen en in de zomer lijkt het net een gestolde waterval in glinsterend zonlicht. De gemetselde muren erachter met kunstige patronen doen warm aan. Vanuit de Engelse landschapstuin met buitenbaden, peuterbad en gezinsglijbaan blijf je hiernaar kijken. Vanaf de binnenkant kijk je onder de houten plafondconstructies door de grote ramen naar het buitengebeuren. Binnen vind je wedstrijdbaden en een bad met verstelbare bodem voor zwemlessen of aquagym. De slipvaste wit en grijze tegels zijn in kunstige patronen gelegd en voorzien van afbeeldingen in pixel stijl.

In het Noorderparkbad is energiezuinig en recyclet lucht en water

Via de opvallende en stijlvolle metalen gordijnen aan de buitenkant wordt het regenwater vanaf het dak opgevangen en gezuiverd in bassins voor de zwembaden. De ramen erachter op het zuiden vangen veel warmte op voor binnen. Op het dak zitten zonnepanelen waarmee de buitenbaden worden verwarmd. De warmte van het afvalwater van de douches wordt opnieuw gebruikt en luchtbehandelingskasten zorgen ervoor dat van de vochtige lucht het water gescheiden wordt en terug in het zwembad komt. Ook wordt alleen van LED-verlichting gebruik gemaakt. Dit alles betekent 80 procent minder energiegebruik, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

De sociale functie van het Noorderparkbad is ook belangrijk

De kantoren en kleedkamers liggen om de zwembaden heen wat een beschut gevoel geeft en uitnodigt tot contact. Net als de Romeinse baden vroeger is het Noorderparkbad ook bedoeld als ontmoetingsplaats voor de omgeving. Daarom is het Grand Café annex sportcafé met terras ook voor niet-zwemmers bereikbaar. Hier kunnen arrangementen worden geboekt voor kinderpartijtjes of bedrijfsuitjes, ook in combinatie met Oudhollandse spellen. Dit alles maakt het Noorderparkbad tot een absolute prijswinner.